Witaminy w ciąży
Każda przyszła mama, na pewno słyszała nie raz, jak ważna jest zbilansowana dieta w ciąży. To, co spożywają mają wpływ nie tylko na nie, ale też na rozwijające się życie. Dieta kobiety w ciąży, powinna dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Ważne jest, aby posiłki były różnorodne, ciekawe i zachęcające do jedzenia, gdyż nierzadko kobiety ciężarne nie mają apetytu, ze względu na towarzyszące ciąży mdłości.
Jakie witaminy są ważne dla kobiet ciężarnych?
Witaminy, które są niezbędne dla rozwijającego się życia to przede wszystkim:
- Kwas foliowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Kobiety starające się o potomstwo powinny dbać o jego właściwy poziom kwas foliowy wcześniej, już podczas etapu starania się o potomstwo, gdyż ułatwia on zapłodnienie. Kwas foliowy jest m.in. w szpinaku, pietruszce, brokułach oraz w żółtkach jaj.
- Jod z selenem mają ogromny wpływ na funkcjonowanie tarczycy, która wpływa z kolei ma wpływ na układ nerwowy dziecka i jego przyszłą inteligencję. Jod znajduje się w takich produktach jak jajka, sól jodowana, nabiał, ryby. Duży niedobór jodu może spowodować niedosłuch lub upośledzenie umysłowe u rozwijającego się płodu. Może być tez przyczyną wcześniejszego porodu.
- Witamina D jest odpowiedzialna m.in. za prawidłowy rozwój kości i zębów dziecka oraz wzmacnia układ odpornościowy matki. Odpowiedni poziom tej witaminy zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej oraz stanu przed rzucawkowego. Tę witaminę możemy znaleźć w żółtkach jaj.
- Cholina wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i łożyska matki. Ma również ogromny wpływ na rozwój mózgu u płodu. Zmniejsza też ryzyko występowania zespołu Downa i autyzmu u dzieci. Głównym źródłem choliny są podroby, ale też żółtka, cielęcina oraz nasiona strączkowe i ryby.
- Żelazo – zapotrzebowanie na nie wzrasta ogromnie w ciąży, ma to związek ze zwiększaniem się masy rosnącej macicy i płodu. Często też nie dostarczamy wystarczającej ilości tego pierwiastka z pokarmem. Może to powodować niedokrwistość u ciężarnych. Źródła żelaza to warzywa strączkowe, kakao, kasza gryczana, mięso wieprzowe, wołowe, drób, podroby i ryby.
- B12 – jej niedobór w ciąży może spowodować wystąpienie cukrzycy u dzieci. Dzieci matek z niedoborem tej witaminy często rodzą się z niską masą urodzeniową i wysokim poziomem cholesterolu. B12 znajdziemy w produktach takich jak mleko, jaja ser, mięso, drób i ryby.
- Kwasy DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju narządu wzroku oraz psychoruchowego u płodu. Odpowiedni poziom tych kwasów zmniejsza ryzyko występowania AZS u noworodków. Naturalnym jego źródłem są ryby.
Jakie witaminy należy suplementować w ciąży?
O suplementacji w ciąży powinien zdecydować lekarz prowadzący. Samodzielne przyjmowanie suplementów może być bardzo niebezpieczne dla matki jak i płodu. Nadmiar witamin też może być szkodliwy.
Witaminy należy suplementować w ciąży, szczególnie jeśli poprzez nasza dietę nie jesteśmy w stanie utrzymać ich niezbędnym poziomie.